Integritetspolicy

Välkommen in! Låt oss prata data. I dokumentet ser du “vi”, “företaget”, “Skonsamt” och liknande begrepp. Det betyder företaget Skonsamt AB, Org. Nr. 559026-2944, Importgatan 7, 422 46 Hisings Backa, Västra Götalands län. Det är Skonsamt AB som är personuppgiftsansvarig för lagring och behandling på den här webbplatsen. När du använder sidan och förhoppningsvis vill bli kund hos oss så samlar vi in personuppgifter för att vi ska kunna slutföra affären i.o.m betalning och leverans. Här går vi igenom vilka åtgärder vi har för att skydda dig och din integritet gentemot vilken data vi samlar in, vad vi använder den till och varför, men även hur, vi sparar den. Detta i enlighet med nya regler som stiftas av EUs dataskyddsförordning (mer känd som General Data Protection Regulation, GDPR). Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen på datainspektionens hemsida genom att klicka här.

GDPR åsido så är det mycket viktigt för oss att du känner dig trygg med att handla på Skonsamt, så vi gör vårt bästa för att vara tydliga och riktiga gentemot lagar och dina rättigheter, intressen och önskemål. Om du har några förfrågningar, påpekelser, vill ha mer information eller vill utnyttja dina rättigheter rörande datalagring och personuppgiftshantering, var vänlig kontakta vår kundtjänst genom kontaktformuläret (klicka här). Vi kommer göra vårt yttersta för att hjälpa dig inom 3-5 dagar, men det kan ta upp mot 30 dagar att behandla ditt ärende beroende på dess natur.

Personuppgifter vi samlar in

Med “personuppgifter” menar vi uppgifter som direkt eller indirekt identifierar dig. Dessa uppgifter använder vi för att möjliggöra våra tjänster, ge dig en bättre upplevelse, ge erbjudanden som är anpassade för dig eller på liknande sätt fullfölja våra åtaganden från affär. Vi lagrar även data där vi har rättsliga förpliktelser. De vanligaste typerna av information vi samlar in är de som är absolut nödvändiga för att genomföra vår affär. Vi behöver därför fullständiga namn, adress och e-post samt telefonnummer. Olika skeden av din resa genom Skonsamt lagrar den här typen av uppgifter, och är detaljerat mer nedan. Denna information syns och bearbetas om en order skapas i vårt system. Utöver detta tillkommer även data som inte är personuppgifter, så som användarnamn från navigering runtomkring sidan, eventuella kommentarer du gör på produkter, recensioner, bilder du lägger in via din profil, etc. Även denna data lagras i samma system. Det kan summeras såhär:

Kontaktuppgifter

– När du skapar ett konto hos oss samlar vi in ditt fullständiga namn och en e-postadress.
Notera: du kan efter detta även uppge dina adresser frivilligt, utan köp. Vi lagrar detta för att underlätta kundtjänst och för att förenkla för dig genom att peka på dina redan lagrade uppgifter där det är lämpligt.

Personuppgifter

När du blir kund hos Skonsamt lagras även andra personuppgifter:
Adress – krävs för att fullfölja affären i och med frakt
Telefonnummer – underlättar kundtjänst och krävs som kontaktuppgift för frakt
IP nummer – för att bland annat förhindra olovlig användning av webbplatsen och ge dig en bättre upplevelse

Information om dina tjänster

– Vi lagrar även information om vilka tjänster och funktioner du använder på sidan – detta är enbart för syften av förbättring och anpassning till dig. Denna data är även den till för att kunna ge bra kundtjänst, en bra erfarenhet och förhoppningsvis ett skinande leende.

Supportärenden

– Information som uppges när du kontaktar oss genom kundtjänst eller annan support samlas in för att vi skall kunna hjälpa dig med ditt ärende.

Kundrelation & marknadsföring

– Vi lagrar det som sägs om produkter vid recensioner, bilder du laddar upp och all profildata för din användare som du själv lägger till. Vi lagrar även de produkter du handlar och din varukorgshistorik, för att bättre identifiera vad som intresserar våra kunder i våra erbjudanden, samt vartifrån man härleddes till produkter vid köp.

Skonsamt och tredjeparter

Förutom data från www.skonsamt.se och dess användningsområden, så använder vi även tredjepartstjänster för att underlätta och informera oss om hur vi kan förbättra oss. Till exempel så används analytisk spårning från Google, som läser in mer allmän data, så som tid vid besök, vartifrån man härleddes in till webbplatsen, vad för typ av skärm som använts och om det är återbesökare eller inte. Vi spårar användning av webbplatsen med anledning av våra primära syften, som du kan läsa mer om längre ner i policyn. Analysdata kan inte identifera personer och är inte singulär, det är för generellt statistiksyfte. Nedan ser du en summering av de tredjeparter som används där dina uppgifter kan diskuteras eller användas.

Tredjepartner vi använder

Partner Användning Personuppgifter som delas och varför
Google Google Tags och Google Analytics används för marknadsföring respektive analys av webbplatstrafik. Google reCAPTCHA skyddar mot spam. Google Fonts laddar in typsnitt som visas på sidan för upplevelsesyften. Sätter tredjepartscookie för analysering i syfte av marknadsföring och webbanalys för att kunna förbättra vår webbplats och din kundupplevelse.

Du accepterar Googles sekretessvillkor (klicka här) och användarvillkor (klicka här) när du navigerar och använder Skonsamt och dess funktioner med Googles stöd i bakgrunden.
Discord För intern kommunikation mellan Skonsamts personal Uppgifter kan komma att diskuteras här i ärenden avseende kundtjänst
MailChimp För utskick av e-post till de som gett samtycke E-postadresser och data som krävs för att göra utskicken
Akismet För att filtrera spam i våra system och förbättra upplevelsen på webbplatsen Data som du själv ger i recension/kundtjänst formulär, IP adress och eventuell trafikinformation som user agent strängar och härledningsplatser

Hur vi använder personuppgifterna

I enlighet med GDPR och för att vara försiktiga med vilka uppgifter vi behandlar så gör vi det under förutsättningen av några olika rättsliga grunder:

  • Fullfölja åtagande av köpavtal – vid köp hos Skonsamt måste vi kunna frakta till- och kontakta dig
  • Om det skulle komma någon rättslig förpliktelse som kräver att vi behandlar dina personuppgifter
  • Vi gör en intresseavvägning gentemot både Skonsamt och dig som parter i ett löpande kundförhållande
  • Du ger oss samtycke att vi behandlar uppgifterna
Vi har även samarbetspartners som är personuppgiftsansvariga, med sina egna integritetspolicies och villkor, läs mer om dem här:

Notera att Payson behöver ditt personnummer om du väljer att betala mot faktura eller avbetalning under längre tid, med anledning av att göra kreditkontroll. Denna personuppgift skickas inte tillbaks till Skonsamt, och fast vi har tillgång till det bakom en del av deras system så sparas det inte i vårt eget.

Notera även att vi har ingått personuppgiftsunderbiträdesavtal med Unifaun, ett system vi använder som ingår i DHLs service. Vi använder oss av DHLs tjänst, som i sin tur är levererad av Unifaun. Läs mer om avtalet genom att klicka här. Du kan även läsa Unifauns generalla integritetspolicy genom att klicka här.

Dessa partners har vi för vårt betalningssystem respektive leverans av produkterna. Vi tillhandahåller de personuppgifter som krävs för att de ska kunna genomföra sina tjänster.

Användningssyften

Våra primära syften för att hantera och lagra dina personuppgifter, med dess övervägda rättsliga grund, finns detaljerat här nedan.

Köp, reklamation och retur

  • Rättslig grund: avtal, intresseavvägning

  • Vid behandling av beställning såväl som eventuella returer eller reklamationer behöver vi behandla dina uppgifter, för att genomföra leverans som en del av vårt avtal. Detta är ett krav för att vi ska kunna uppfylla vårt köpavtal med dig. Intresseavvägning har gjorts för att dela med oss av de personuppgifter som krävs för våra samarbetspartners att fullfölja sina avtal; frakt av produkter till din adress. Vi ser även att det till båda parters intresse att din adress lagras för smidiga återköp. Om du bestrider detta kan du utnyttja din rätt till invändning, alternativt ta bort dina lagrade adresser i webbplatsens användarfunktioner.

    Statusmeddelanden

  • Rättslig grund: avtal
  • Vi skickar orderbekräftelser, leveransstatus och eventuella fel med order eller leverans.

    Kundtjänst

  • Rättslig grund: avtal, samtycke
  • Med köpavtal ingår bland annat returrätter, för att vi ska kunna fullfölja sådana åtaganden till dig utifall att du skulle ha frågor eller andra kundtjänstärenden behöver vi behandla dina uppgifter, uppgivna från chat, e-post eller telefon. Om du uppger information i kontaktformuläret eller lämnar recensioner behöver du dessutom ge samtycke att de uppgifter du anger samt ditt namn blir förknippat och behandlas av oss.

    Marknadsföring och utveckling av produkter

  • Rättslig grund: samtycke, intresseavvägning
  • Dina uppgifter behandlas även för att vi ser störst intresse för båda parter att vi skickar erbjudanden och marknadsföring som är intressant just för dig, genom hur du använder sidan och vad för produkter du tycker om. Vi använder dem även för att utröna popularitet av produkter och kampanjer och därmed förbättring/förnyelse av dessa. Direktmarknadsföring, till exempel genom e-post eller SMS, kräver alltid ditt samtycke. Detta samtycke kan du närsomhelst dra in genom webbplatsen eller om du kontaktar oss på vår kundtjänst (klicka här).

    Säkerhetsansvar

  • Rättslig grund: avtal, rättslig förpliktelse
  • För att efterfölja kraven i GDPR och behandla kunders personuppgifter så säkert som möjligt, behandlar vi även personuppgifter för att förhindra eventuell användning av webbplatsen och använderfunktionerna som strider mot våra policies, missbruk, intrångsförsök, virusattacker eller andra typer av lagbrott. Vi kan till exempel komma att kurera texter som vi känner är för avslöjande mot dina/andras personliga integritet, eller behöva rapportera personuppgifter av en person om denne finnes vara av brottslig intention.

    Lagstadgade plikter

  • Rättslig grund: rättslig förpliktelse
  • Vid lagligt stadgade plikter kommer vi att behandla de kritiska personuppgifterna sålänge det krävs för att lagen ska åtföljas. Skonsamt bokför exempelvis enligt bokföringslagen och Skatteverkets krav för arkivering, vilket innebär att uppgifter bundna till en transaktion kan komma att sparas i upp till 7 år. Alla personuppgifter som inte är kritiska för lagåtföljning kommer att tas bort utefter intresseavvägning, så som till exempel marknadsföringssyften till dig som vi har bra kundrelation till.

    Vart datan lagras

    Våra serverleverantörer har hallar som är belägna i sverige, och Skonsamt har för avsikt att hantera uppgifter i marknader inom EU/ESS, vilket i nuläget bara är sverige. Behandling kan ske utanför EU/ESS om det finns laglig grund. Våra samarbetspartners kan komma att ha annorlunda lagringsplatser. Vi har gått in i ett personguppgiftsbiträdesavtal med vår serverleverantör och i detta avtal framgår det mer om hur vår leverantör hanterar personuppgifter som biträde till Skonsamt och överenskommelserna vi har. Kontakta oss på kundtjänst (klicka här) om du skulle vilja ta del av avtalet. Om Skonsamt någonsin byter infrastruktur och avtal så kan dessa regler och upprättelser komma att förändras. Om så skulle vara fallet kommer den här policyn att förändras för att reflektera det och du blir delgiven detta.

    Datasäkerhet

    Vår serverleverantör

    Vår serverleverantör har hög säkerhet på serverhaller i sverige, med stabila brandväggar som skyddar deras kunder. De har i egen utsago dessutom hållt interna GDPR-certifieringar för deras personal inom alla avdelningar, och löpande med tiden. De är även certifierade med kvalitetsstandarden ISO 9001, samt informationssäkerhetsstandarden ISO 27001.

    Skonsamt

    Det kommer alltid krävas lösenord för att komma åt din information, och endast kvalificerad personal, som har bra kännedom av dataskyddsförordningen, inom Skonsamt får behörighet till data och administrativa områden av www.skonsamt.se. Webbplatsen är utvecklad och lanserad med stort fokus på säkerhet. Kryptering görs för känsliga uppgifter i databasen såväl som webbplatstrafik genom vad som kallas för SSL (Secure Sockets Layer), för att anonymisera datan som skickas mellan dig och www.skonsamt.se. Vi gör vårt bästa för att dela med oss så lite som möjligt av dina uppgifter, endast till de partners vi anser ha höga standarder för säkerhet och hantering av nödvändig data, och vi ser konstant över våra mjukvaror för att täcka säkerhetshål om de skulle uppstå. Du kommer alltid att bli delgiven om vi vet eller tror att dina personuppgifter kan ha blivit utsatta för ett intrång.

    Din tillgång till de lagrade uppgifterna

    Du kan se mycket av uppgifterna som lagras genom att logga in på ditt konto. Du kan själv ändra eller ta bort all data som inte är kritisk för våra primära syften. Du har också rätt att på begäran ta del av alla uppgifter som vi har sparat. Om uppgifterna skulle visa sig vara felaktiga, ofullständiga eller på annat sätt irrelevanta har du rätt till rättelser, och du har även rätt att be oss radera delar av eller den fullständiga datan. Ibland kan vi komma att behöva av laglig anledning behålla vissa delar av uppgifterna, utifall vi skulle behöva det för garanti, försäkring, eller andra avtalssyften. Om du vill utnyttja några av dessa rättigheter, var vänlig kontakta oss på vår kundtjänst (klicka här)! En summering av rättigheterna som tillfaller dig:

  • Rätten till tillgång. Skonsamt ska kunna lämna ut en kopia av dina insamlade uppgifter om du begär det.
  • Rätten till rättelse. Du ska kunna rätta om någon information är felaktig i Skonsamts lagrade uppgifter.
  • Rätten att bli glömd. Om du inte längre vill att vi ska använda eller lagra dina uppgifter har du rätt att begära att Skonsamt raderar dem.
  • Rätten till invändning. Vi kan behandla dina uppgifter för att göra direktmarknadsföring, men detta kan du neka. Vid direktmarknadsföring kommer det finnas alternativ att välja bort fortsatt kontakt. Du har dessutom rätt att invända mot de syften vi har gjort en intresseavvägning för, till exempel riktade erbjudanden och annan form av marknadsföring. I brist på en intresseavvägning som går före dina intressen eller rättsliga förpliktelser kommer behandlingen att upphöra.
  • Rätten till dataportabilitet. Skonsamt ska kunna erbjuda dig en strukturerad och maskinläsbar uppsättning av de uppgifter vi har samlat in utifall att du skulle vilja flytta till en annan instans.
  • Hur länge vi lagrar informationen

    Vi lagrar de väsentliga uppgifterna sålänge vi har en bra kundrelation och behöver dem för att kunna ge dig bra service och fullföljning av alla utomliggande åtaganden. Referera till ovan primära syften för personuppgiftsbehandling för vår intresseavvägning. Du kan ändra eller be om radering om du inte längre vill att dina uppgifter ska bestå i vårt system genom att ta kontakt med vår kundtjänst (klicka här).

    Automatiska beslut

    Skonsamt tar inga automatiska beslut med användning av dina personuppgifter.

    Cookies

    Det sker användning av både såkallade sessionscookies och permanenta cookies, såväl som tredjepartscookies, när du navigerar runt webbplatsen. För att läsa mer och detaljerat om Skonsamts användning av cookies i enlighet med ePrivacy Directive, och även inför kommande ePrivacy Regulation, läs mer på vår cookie policy (klicka här) sida.