Tvätta rätt, tips och husmorsknep samlat på ett ställe!

 

Alla vill vi ju bära rena och fräscha kläder och att våra kläder ska hålla länge. Men vet vi hur vi ska tvätta våra kläder så att de blir så rena som möjligt? Har du till exempel hårt eller mjukt vatten? Hur mycket tvättmedel ska du använda? Använder du rätt tvättmedel beroende på vilken typ av kläder du tvättar? Ja, det krävs faktiskt lite mer än att bara dela in tvätten i högar efter färg och tvättemperatur, ösa i tvättmedel och trycka igång tvättmaskinen. Här får du en rad tvättråd om hur du ska göra för att tvätta rätt.

Nedan finner du även tips på hur du gör rent din tvättmaskin på bästa sätt.

tvätta

 

Kolla skötselmärkningen efter specifika tvättråd

Det första man behöver göra när man ska tvätta ett plagg är att kolla dess skötselmärkning, alltså den lilla lappen inuti plagget. Där står alla tvättråd, det vill säga allt man behöver veta för att tvätta och sköta om plagget rätt. Saknas skötselmärkning, tvätta plagget i 40 grader och enligt fintvättsprogrammet. Jeans tvättas alltid vända ut och in och med knäppta knappar.

 

Sortera tvätten

Det kan låta som en självklarhet, men det är viktigare än man tror att tvätten sorteras. Vit och ljusfärgad tvätt som blandas med mörka färger tappar fort sin lyster och den där fräscha vita tröjan blir snabbt grådaskig. En tumregel är att sortera tvätten efter den ljusaste färgen. En tröja som en röd-och vitrandig tvättas därför som vittvätt. Är klädesplagget gjort av vit syntet, tvätta det med Skonsamt Kulörtvättmedel. Vita syntetkläder är nämligen färgade vita och behöver tvättas med kulörtvättmedel för att behålla sin vita färg. Enfärgade plagg bör tvättas separat första gången så att de inte färgar av sig på annan tvätt.

 

Kontrollera fickor och dragkedjor

Innan tvätten ska in i maskinen behöver alla fickor tömmas och dragkedjor stängas. Knappar bör också knäppas. Detta för att inte orsaka onödigt slitage på tvättmaskinen.

 

Hårt vatten eller mjukt?

Ta reda på vilken hårdhet ditt vatten har, för det avgör hur mycket tvättmedel du behöver använda. I Sverige är det vanligast att ha mjukt vatten men det finns undantag.

 

Tvättråd kring temperatur

I princip alla typer av material kan tvättas i 40 eller 60 grader – undantaget ylle som helst inte tvättas i maskin alls. Kolla vad det står på skötselmärkningen. Träningskläder, barnkläder eller annan hårt smutsad tvätt behöver oftast 60 grader; annars brukar det räcka med 40. Kolla vilka temperaturer ditt tvättmedel är rekommenderat för. Ju lägre temperatur desto bättre för miljön! Använd gärna ett tvättmedel som tvättar rent oavsett temperatur, som Skonsamt Kulörtvättmedel – det är även högkoncentrerat så du behöver inte använda så mycket vilket är positivt både för miljön och för din plånbok.

 

Tvätta ekonomiskt

Du spar både pengar och miljö om du tvättar ekonomiskt. Idag är de flesta tvättmedel effektiva även vid låga temperaturer och därför kan förtvättsprogrammet på tvättmaskinen hoppas över så länge tvätten inte är väldigt smutsig. Undvik också att tvätta halvfulla maskiner. Fyll tvättmaskinen ordentligt men gå inte över maxgränsen – en överfull maskin tvättar inte plaggen rena. Tänk också på att dosera tvättmedlet enligt rekommendationen på paketet. Överdosering gör inte tvätten renare och skadar både plånbok och miljö. Doseringen avgörs av vattnets hårdhet, tvättens smutsighet och hur mycket tvätt som ska tvättas. Använd helst ett högkoncentrerat tvättmedel som tvättar effektivt även vid en låg dosering, som exempelvis Skonsamt Flytande Tvättmedel. Detta tvättråd gillar plånboken!

 

Använd tvättpåse

En tvättpåse är bra att använda för plagg gjorda av känsliga tyger, som nylon eller klänningstyger. Tvättpåsen gör att tvättproceduren inte sliter lika mycket på plaggen. Behåar med bygel är också bra att tvätta i tvättpåse eftersom byglarna kan lossna och ta sönder tvättmaskinen.

 

Ta bort fläckar först

Fläckborttagning görs bäst så snart som möjligt efter att fläcken uppstått. Det bästa är att noggrant bearbeta fläcken med hjälp av ett miljövänligt fläckborttagningsmedel före tvätt, eller att tillsätta en fläckborttagning till det vanliga tvättmedlet. Använd gärna en skonsam fläckborttagare som inte sliter på dina kläder i onödan, som exempelvis Skonsamt Tvättförstärkare. Tvättar du regelbundet tvätt som hårt smutsad, som arbetskläder med oljefläckar eller liknande, använd Skonsamt Overalltvätt, ett tvättmedel med extra styrka.

 

Ta hänsyn till allergier

Många tvättmedel orsakar besvär för allergiker och astmatiker eftersom de innehåller exempelvis zeoliter, ett mineral som bland annat gör att kläderna dammar mer. Blekmedel i tvättmedlen kan också orsaka klåda eller irritation om du har känslig hud. Använd därför gärna tvättmedel som är anpassade efter allergiker – tvättmedel som varken innehåller zeoliter, blekmedel eller parfym. En sådan effektiv men varsam serie tvättprodukter bestående av såväl tvättmedel som sköljmedel hittar du i Skonsamts Sensitive utbud.

Du kan läsa mer om doftöverkänslighet och allergier på 1177.se

 

Sköt om din tvättmaskin, grundlig rengöring och underhåll

Läs först tvättmaskinens bruksanvisning för att se vilken typ av rengöring tillverkaren rekommenderar.

Om du har en frontmatad tvättmaskin, ta ur tvättmedelsbehållaren och skölj sedan av delarna under rinnande varmt vatten. Låt den gärna ligga i blöt i någon timme i varmt vatten. Ta bort eventuella rester av tvättmedel, sköljmedel eller mögel med en tandborste eller liknande för att lättare komma åt svåråtkomliga delar. Skölj noga av delarna och lägg dem för att torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem.

Häll ca 3 dl ättiksprit i tvättmedelsfacket och kör en 90 graders tvättprogram i en tom tvättmaskin för att göra ren den. Ättikan hjälper till att rengöra tvättmaskinen och få bort dålig lukt.

Låt tvättprogrammet tvätta klart och öppna sedan luckan – lämna luckan öppen så maskinen får luftas och torka ordentligt, och låt tvättmaskinen vila i minst 48 timmar. Detta gör man för att eventuell bakteriebeläggning (så kallad microbiofilm som ger upphov till dålig lukt i nytvättade kläder) skall torka ut ordentligt.

Kontrollera så det inte ligger kvar någon smuts i trumman och torka av lister och lucka ordentligt.

Tvätta gärna en och annan maskin på 90 grader någon gång per månad för att undvika tillväxt av microbiofilm i maskinen framöver.
Nu bör din tvättmaskin lukta gott och fräscht igen! Dessa steg kan man med fördel upprepa några gånger per år för att förhindra att din tvättmaskin börjar lukta illa igen.

Ett effektivt och snabbt resultat kan du även få av Skonsamt tvättmaskinsrent som kommer i tablettform. Läs mer här: Skonsamt Tvättmaskinsrent så förlänger du tvättmaskinens livslängd och gör att dina plagg blir renare.

tvätta

 

Tvättråd kring sköljmedel

Många använder sköljmedel till sina kläder för att de ska dofta gott och kännas mjuka att ha på sig, men visste du att sköljmedel även bidrar till att slitaget på kläderna minskar? Jo, användning av Skonsamt Sköljmedel gör faktiskt att dina kläder ser nya och fräscha ut längre! Använd dock inte sköljmedel på stretchmaterial då det kan göra att plagget tappar sin stretchfunktion.